hürriyet

23 Nisan 2014 Çarşamba

Elveda Gülsarı

"Yaşlı bir adam, eski ve harap bir köylü arabasını sürüyordu. Arabaya koşulmuş kula rengindeki eşkingidişli Gülsarı da yaşlı bir attı, hem de çok yaşlı...."
Diye başlayan bu gerçek sanat eserinde Cengiz Aytmatov'un halkının yaşadığı zorlukları bir atın son zamanlarıyla harmanlayarak anlatışına tanıklık edeceksiniz. Sovyet Sosyalist Rusya'nın kolhoz politikasının olumsuz yönleri tüm çıplaklığıyla yazarın tabiriyle 'tipik insan' ın tarafından anlatılıyor.
Kitapta can yakan çok an var ama Gülsarı'nın iğdiş edilmesi ve bunun gerekçesi gerçekten çok can sıkıcı.  Burada anlatıp da okuyacaklar için kitabın tadını kaçırmak istemiyorum.
Aynı zamanda Tonabay'ın hayal kırıklığı ile yüzleşeceksiniz.  Tonabay'ın gençlik dönemlerinde devrim için yaptıkları, devrime olan inancı karşılığında karşılaştığı haksızlıklara öfkelenmeden edemeyeceksiniz. Kırgız kültürünü ve yılkı atı yetiştirmenin zorluklarını usta bir kalemden okumanın zevkini yaşayacaksınız.
Son zamanların moda olan gerçek dışılık yerine gerçekle yoğrulmuş bu roman hafızanıza kazınacak.




1 yorum:

  1. İyi günler,

    Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) olarak dijital ortamda kaliteli içerik üreten içerik yaratıcılarının sesini geniş kitlelere duyurmak amacıyla bir platform kuruyoruz. Sitenizde yer alan kaliteli içeriğiniz sebebiyle bu platformda sizinle de işbirliği yapmak istiyoruz. Konuya ilişkin bilgi paylaşımında bulunmak üzere size ulaşabileceğimiz elektronik posta adresiniz ve iletişim bilgilerinizi blog ismiyle birlikte bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.


    Görüşmek üzere.

    T.C. Başbakanlık BYEGM

    www.facebook.com/BBYEGM
    twitter.com/byegm

    email:portal@byegm.gov.tr

    YanıtlaSil