hürriyet

21 Nisan 2014 Pazartesi

AMAT

İhsan Oktay Anar'ın dördüncü kitabı olan Amat, uzun süre çok satılanlar listesinde başı çekti.  Dili oldukça ağır olan kitabı okumakta zorluk çektim.  Denizcilik terimlerinin çokluğu, yazarın kendine has tarzı kitabı zorlaştırıyor.  Bütün bunlara rağmen kitabı bitirdiğinizde İhsan Oktay'ın kurgu yapma kabiliyetine, kitaptaki bağlantı ve dokundurmalara hayranlık duyuyorsunuz.  Fantastik sayılabilecek bir gemiyle Akdeniz'de çeşitli maceralara atılacağınız kitap, sizde gerçek bir etki bırakacaktır. Kitaptan birkaç alıntı:
"Bunun üzerine hekim, bir uzvu kesilirken acıdan dişlerini kırmasın diye hastalarının ağzına tıktığı bir tahta parçasına gerek olduğunu hissetti.  Yıllardır kullandığı bu ağız çubuğunda belki binlerce kişinin diş izi vardı."
"İlk kez öldürdüğünde bir değil sanki bin kişiyi öldürmüş gibi olursun.  Yeni doğmuş ve annesi tarafından emzirilen o bebeği öldürmüşsündür.  Babasının başını okşadığı o çocuğu da bir genç kıza aşkını ilan eden o delikanlıyı da zavallı bir kadının kocasını da savaşa giderken ailesi tarafından uğurlanan o masumu da... Bütün bu kişileri öldürmüş olursun. İkinci kez birini öldürdüğünde alt tarafı bir tek kişiyi öldürmüşsündür. Üçüncü kez ise kimseyi öldürmüş sayılmazsın. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder